Erämainen rauha kolmen lähteen lammella

Sahakosken Pirtti on kokous- , juhla- ja ajanviettopaikka luonnon rauhassa ja helmassa, mutta silti helposti ja nopeasti saavutettavissa Ahlaisten Sahakoskella.

Luonnonkaunis ympäristö löytyy sillan takaa, Ahlaistenjoen varrelta, ja kun nouset mäen päälle, oletkin jo kolmen lähteen lammella, jonka rannalla Pirtti sijaitsee. Jos korviisi kuuluu kohinaa niin tiedät, että se kantautuu kivenheiton päässä virtaavan Sahakosken kuohuista.

Järjestämme Sinulle kokouksen, tyky-päivän, tilaisuuden tai tapahtuman hyvänhenkisessä paikassa rennosti, mutta ehdottoman toimivasti.
Voit myös vuokrata pirtin saunailtaa, juhlaa, viikonlopun viettoa tai lomailua varten, ja nauttia omassa rauhassa niin ympäröivästä luonnosta kuin mukavuuksistakin.

Viimeisintä Facebookissa

Pakerra Pirtissä, lämmittele löylyissä, nauti nuotiolla

Pääkokous- ja majoituspaikkamme on luonnonhirsistä veistetty Pirtti. Sen sisätilaa hallitsee suuri kokouspöytä, jonka ääreen mahtuu parikymmentä Pirttiin tulijaa. Lisäksi Pirtissä on kymmenkunta lisäpaikkaa tupaillan tyyliin.

Mukavuudenhaluisille löytyy sohvanurkkaus ja majoittujille makuusoppi heinäseipäiden alta ja lisämajoitustilaa vielä parveltakin.

Rentoa oleskelua ja nautintoa tarjoaa lammen rannalla oleva puilla lämpiävä pikkusauna sekä samasta pihapiiristä löytyvä tunnelmallinen savusauna. Sitä vastapäätä kohoaa näyttävä kota jonne mahtuu jopa kolmisenkymmentä kokoontujaa. 

Lammen puhdas vesi pulppuaa kolmesta luonnonlähteestä, ja lampeen voi pulahtaa niin kesällä kuin talvellakin. Mutta varmuuden vuoksi lammen rannalta löytyy myös miellyttävää tunnetta tarjoava ulkoporeallas jos lammen vesi tuntuu turhan viileältä.

Löydä lempipaikkasi

Kun kuljeskelet lammen rannalla, löydät kodan lisäksi jämerän hirsikeinun, sympaattisen hirsimajan sekä korkeimmalta kalliolta pienen huvimajan. Lisäksi löytyy lukuisia muita paikkoja levähtää ja rentoutua: lammen läheisyydessä, joen varrella tai metsän siimeksessä. Pientä liikunnallista tekemistä mahdollistavat sup-laudat sekä luontopolun varteen laadittu seitsenkorinen frisbeegolfrata.

Nuotiopaikoilla ja grillikatoksella voit tunnelmoida, lämmitellä ja nauttia avotulen mahdollistamista herkuista: nokipannukahvista, räiskäleistä, loimukalasta, riistamakkaroista ja riistanlihasta sekä muusta villiruoasta kuten sienistä, marjoista ja yrteistä.

Eräretkelle

Ahlaisissa tavoitat retkeillen niin meren äären, jokisuistot kuin kivikkoiset ja kallioiset metsäalueetkin – onneksi kuitenkin sujuvasti polkuja, jokia ja teitä pitkin niin että matka taittuu paitsi patikoiden myös fillarilla tai kanootilla.

Aivan Pirtin lähituntumasta löytyy Hiittenkallion hiidenkiuas, ja muutaman kilometrin säteeltä niin Karhukorven metsästyskota, Hööpäkin laavu kuin Peittoon tuulipuistossa sijaitseva Kirkkoniitun kotakin.

Eikä tarvitse taivaltaa paljonkaan pidemmälle kun saatat jo päätyä Onnenkoskelle ja siitä Kivijärven kautta Satakunta-Pirkanmaan retkeilyreitille. Toisesta suunnasta löytyvät Ahlaisten kaunis kirkonkylä ja jokisuistot sekä Reposaareen johtava seitsemän sillan meritie.

Koski ja saha

Sahakoski on nimensä veroinen sillä kosken yläjuoksun puolella on ollut saha jo sata vuotta sitten. Nykyisin saha on kosken kohdalla minne se rakennettiin vuonna 1950, kun Savusen suku osti paikan.

Sahaa ennen alueella sijaitsi mm. vernissatehdas ja mylly. Mylly löytyy edelleenkin, mutta tämä nykyinenkin on rakennettu jo yli kuusikymmentä vuotta sitten. Tuolloin tehtiin myös vesivoimalaitos, ja vesivoimaan perustuvaa sähköä tuotetaan edelleenkin pienellä generaattorilla.

Koskialue on myös suosittu kalastuspaikka ja melojienkin suosiossa vaikka itse Sahakoski onkin useimmille kanotoijille liian suuri pala purtavaksi.